Indietuottajat vetoavat päättäjiin YouTube -kiistassa

Suomalaisen musiikkikulttuurin monimuotoisuudesta ja elinvoimaisuudesta huolestuneet riippumattomat musiikkituottajat vetoavat kulttuuriministeri Pia Viitaseen ja Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbiin, jotta nämä omalta osaltaan vaikuttaisivat siihen, että Euroopan komission kilpailukomissaari selvittäisi sen, käyttääkö maailman suosituin musiikinkuuntelukanava YouTube väärin määräävää markkinaosuuttaan uhatessaan poistaa eurooppalaisten pientuottajien musiikin palvelustaan, mikäli tuottajat eivät suostu YouTuben sanelemiin huonoihin sopimuksiin.Suomalaiset indietuottajat liittyvät näin Euroopan laajuiseen taiteilijoiden ja pientuottajien rintamaan, joka pyytää kilpailuviranomaisia selvittämään YouTuben toimet. Suomalaisten riippumattomien musiikintuottajien edustaja IndieCo ry on eurooppalaisten itsenäisten musiikintuottajien IMPALA:n (Independent Music Companies Association) ja WIN:in (Worldwide Independent Network) jäsenenä aktiivisesti mukana tässä toiminnassa, jotta suomalainen musiikki olisi kattavasti ja monipuolisesti kuluttajien saatavilla laillisesti myös YouTubessa.Lisätietoja:

Sirkku Haikonen, IndieCo ry, tiedottaja
sirkku@stupido.fi
Puhelin: 040 7716518

IndieCo ry on suomalaisten riippumattomien musiikkituottajien yhdistys, joka pyrkii edistämään kotimaisen musiikkituotannon monipuolisuutta ja elinvoimaisuutta.

Kirjoitus aihepiiristä Markkina & Mainonnan blogissa tänään:
http://www.marmai.fi/blogit/vierasblogi/vahvemman+oikeus+verkossa/a2251964

Ja tässä linkki keskiviikon The Guardianiin:
http://www.theguardian.com/technology/2014/jun/04/youtube-independent-record-label-deals

Ohessa liitteenä englanninkielinen lehdistötiedote Euroopan laajuisesta kampanjasta ja alla sen lyhennetty käännös.

Taiteilijat liittyvät mukaan protesteihin YouTubea vastaan, kun erimielisyydet kasvavat.

Lontoo 4. kesäkuuta 2014

Käynnissä olevat erimielisyydet The Worldwide Independent Networkin (WIN), joka edustaa maailmanlaajuista riipumatonta musiikkiyhteisöä ja YouTuben välillä ovat edelleen kärjistyneet. Tämä Googlen omistama yhtiö on kieltäytynyt vetämästä pois uhkauksiaan levy-yhtiöille, jotka eivät ole olleet halukkaita allekirjoittamaan uusia musiikinstriimaussopimuksia, joita WIN on aiemmin luonnehtinut hyvin epäedullisiksi.

YouTube lähestyy edelleen yksittäisiä riippumattomia levy-yhtiöitä suoraan sopimusehdotuksella, jossa ei ole neuvotteluvaraa ja uhkauksella, että näiden sisältö poistetaan YouTubesta, jos he eivät allekirjoita sopimusta.

Taiteilijat ja eurooppalaisten itsenäisten musiikintuottajien yhdistys IMPALA ovat liittyneet yhteen WIN:in kanssa vaatimaan toimenpiteitä, jotka lopettavat YouTuben väärinkäyttämästä markkina-asemaansa riippumattomia levy-yhtiöitä ja artisteja kohtaan.

Riippumaton sektori ilmoitti lehdistötilaisuudessaan Lontoossa eilen, että se hakee virallisia lainsäädäntötoimia ja pyytää Euroopan komissiolta hätäapua.

Euroopan riippumattomien levy-yhtiöiden yhdistys IMPALA tulee kohdistamaan valituksensa Euroopan komissiolle. Päätös tehtiin viime viikonloppuna IMPALAn hallituksen kokouksessa Primavera-musiikkifestivaaleilla Barcelonassa.

Valitus tulee sisältämään vaatimuksen kiireellisestä väliintulosta, jotta YouTuben uhkaukset ja musiikin poistamiset saataisiin lopetettua. Välitön toiminta nähdään välttämättömäksi pelastustoimeksi hyväksikäyttävää käyttäytymistä vastaan ja edistämään reilua kilpailua ja digitaalisten musiikkimarkkinoiden monimuotoisuutta.

Helen Smith, IMPALAn hallituksen puheenjohtaja sanoi: “YouTube käyttäytyy kuin dinosaurus, yrittäen sensuroida sitä mistä ei itse pidä. Tämä on täysin ristiriitaista Euroopassa, missä Euroopan komissio on systemaattisesti vaatinut, että Euroopan kansalaisilla tulee olla mahdollisuus kulttuurilliseen monimuotoisuuteen ja valinnanvapauteen. Eurooppa on jo joutunut hyväksymään kovat linjanvedot Googlen kanssa koskien hakua ja yksityisyyttä. Pikainen väliintulo YouTuben kanssa täytyy olla seuraava askel.”

Muusikko Billy Bragg lisäsi: “YouTube ampuu itseään jalkaan yrityksillään pakottaa riippumattomat levy-yhtiöt allekirjoittamaan niin huonoin ehdoin. On vaara, että heidän striimauspalvelustaan tulee puuttumaan innovatiivisuus ja musiikillinen terävyys, jota riippumattomat artistit tuovat. Haluavatko musiikinystävät maksaa sellaisesta ala-arvoisesta tuotteesta? En usko!”

Artisteja edustavan Featured Artists Coalitionin hallituksen jäsen, Ed O’Brien Radiohead -yhtyeestä sanoi: “Riippumattomat artistit ja levy-yhtiöt edustavat tulevaisuuden musiikin terävintä kärkeä. Jos heidät rajataan näin ulos, niin ollaan vaarassa luoda internet, joka on vain supertähdille ja suurelle liiketoiminnalle. Ilman innovaatioita ja riskienottamista riippumattomalla sektorilla menetämme elintärkeän voiman, joka työntää meitä eteenpäin”.

Alison Wenman, WIN:in toimitusjohtaja ja AIM:in (Association of Independent Music, UK) hallituksen puheenjohtaja sanoi: “Me aloitamme Euroopassa prosessin IMPALAn kanssa YouTubea vastaan vetoamalla Euroopan komissiota tekemään nopean väliintulon asiassa. Tämä tulee olemaan ensimmäinen askel maailmanlaajuisessa kampanjassa. Meidän yhteistyöyhdistyksemme, jotka edustavat tuhansia riippumattomia yhtiöitä eri puolilla maailmaa ja kaikista luovinta osaa musiikkialalla, ottavat osaa toimiin YouTubea vastaan. Meidän täytyy siten tehdä kaikkemme suojellaksemme riippumatonta sektoria tämän hyvin voimakkaan yhtiön toimilta, jotka ovat epäoikeudenmukaisia sekä artisteja, että yhtiöitä kohtaan ja uhkaavat samaan aikaan estää heiltä pääsyn YouTubeen.”

Mark Chung, saksalaisen riippumattomia musiikkituottajia edustavan VUT:n (Verband Unabhängiger Musikunternehmen) hallituksen jäsen lisäsi: “Jos koskaan on ollut tarpeita lisätodisteille Googlen halusta käyttää hyväkseen markkinadominanssiaan, niin tämä kyseinen julkea toiminta on siitä alhainen esimerkki. Etenkin kun se tulee yhtiöltä, jonka lobbaajien ja PR-henkilöiden armeijat ja maksetut bloggaajat väsymättä ovat ilmaisseet intresseikseen ilmaisuvapauden ja sensuurinvastaisuuden. “